Μαντσίνι: Η διαφορετική χρησιμοποίηση ενός «πολυεργαλείου»

Μαντσίνι
Ο διαφορετικός ρόλος του Ντάνιελ Μαντσίνι από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού, η ικανότητα του Αργεντίνου στο να προσαρμόζεται σε τέτοιου είδους καταστάσεις και το αποτέλεσμα από το οποίο αποκομίζει τόσο η ομάδα όσο και ο ίδιος ο παίκτης

Ο Ντάνιελ Μαντσίνι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μονάδες στο ρόστερ του Παναθηναϊκού την φετινή σεζόν. Ο Αργεντίνος ήρθε μεσούσης της σεζόν, από τον Άρη, για να πάρει θέση βασικού και ταυτόχρονα να ξεκουράσει Μπερνάρ και Παλάσιος. Σε συνδυασμό με την απόκτηση ακόμη ενός εξτρέμ, του Κλεϊνχέισλερ, ο Παναθηναϊκός δυνάμωσε, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε βάθος στον πάγκο, αναφορικά με αυτή την θέση.

Ο Αργεντινός ξεκίνησε την πορεία του στην πρωτεύουσα σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, δείχνοντας από νωρίς τι μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό, στην μάχη του πρωταθλήματος. Ο Μαντσίνι δεν έχει χάσει παιχνίδι από την ημέρα που έφτασε στην Αθήνα.

Από το ντεμπούτο του δηλαδή στον επαναληπτικό με τον ΠΑΟΚ για το κύπελλο, μέχρι και τώρα. Μάλιστα από την αναμέτρηση με τη Λαμία έως και το ματς με τον Βόλο για τα Play Offs βρισκόταν και στο αρχικό σχήμα.

Κάτι το οποίο τις τελευταίες (πολύ κρίσιμες) αγωνιστικές έχει αλλάξει από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Σέρβο τεχνικό να επιλέγει στα ματς με τον Άρη, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ τους Μπερνάρ και Παλάσιος (ή ακόμα και τον Κλεϊνχέισλερ). Από την μια πλευρά η επιλογή αυτή φαίνεται περίεργη αν υπολογίσουμε πως ο Μαντσίνι έχει προσαρμοστεί απόλυτα στον Παναθηναϊκό και αποδίδει, αλλά από την άλλη ο Γιοβάνοβιτς έχει αποδείξει πως όλες του οι κινήσεις περιέχουν σχέδιο.

Νόημα σε… παράξενο timing

Ο Μαντσίνι στους «πράσινους» έχει πετύχει 2 γκολ στα 13 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, προσφέροντας ταυτόχρονα πολλά παραπάνω από όσα φαίνονται. Και αυτός ίσως να είναι ο λόγος που προτιμάται πλέον να έρχεται νωρίς από τον πάγκο.

Στις τελευταίες τρείς αναμετρήσεις ο Αργεντινός έχει μπει στο 59΄(με τον Άρη), στο 70΄(με τον Ολυμπιακό) και στο 59΄ξανά (με τον ΠΑΟΚ). Αδιαμφισβήτητα η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία.

Τι κερδίζει

Και αυτό έχει να κάνει με τα στοιχεία που προσφέρει ο Μαντσίνι. Αρχικά η φρεσκάδα με την οποία μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο είναι αναμενόμενη. Αυτή, σε συνδυασμό με την ταχύτητα του προκαλεί κινδύνους, τους οποίους ο Παναθηναϊκός δεν έχει σε τέτοιο βαθμό (φυσιολογικό) μετά το 60-65 από τον Μπερνάρ.

Ο Μαντσίνι εκμεταλλεύτηκε αρκετές φορές την κούραση των Λύρατζη, Ρόντινεϊ και Οντουμπάτζιο αντίστοιχα, δημιουργώντας αρκετές προϋποθέσεις για τους «πράσινους».

Στα συν, η ανασταλτική ικανότητα του πρώην παίκτη του Άρη, η οποία αποτελεί κομβική στην λειτουργία του Παναθηναϊκού, έπειτα από ένα σημείο. Ακούραστος παίκτης που γυρνάει συνεχώς πίσω, προσφέρει καλύψεις οι οποίες έλειπαν από το «τριφύλλι» στην έναρξη του δευτέρου γύρου.

Δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη εάν συνεχιστεί η επιλογή αυτή από τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Πόσο μάλλον από την στιγμή που ο Μπερνάρ αποδίδει άριστα στην θέση του εξτρέμ, ενώ ο Παλάσιος αποτελεί σταθερή αξία του αρχικού σχήματος.

Ο 30χρονος Βραζιλιάνος δείχνει να βρίσκει τον καλύτερο του εαυτό στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς. Πέτυχε το δεύτερο του γκολ κάνοντας το 0-1 στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ και γενικότερα δείχνει «κεφάτος» στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος.

Κίνηση- ματ ή προσωρινό πλάνο λόγω της φόρμας των Μπερνάρ – Παλάσιος; Ο χρόνος θα δέιξει με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να έχει πλέον τον ευχάριστο πονοκέφαλο στα εξτρέμ.