Άρης: Ο Πάλμα ξεχωρίζει και δείχνει το δρόμο για το μέλλον

Ο Λούις Πάλμα αποτελεί τη σταθερά σε μια σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα για τον Άρη, όντας ο πρώτος σκόρερ των «κίτρινων». Η μεταπωλητική αξία και το παράδειγμα πάνω στο οποίο πρέπει να πατήσει ο σύλλογος

Ο παίκτης-αποκάλυψη του φετινού Αρη δεν είναι άλλος από τον Λουις Παλμα. Ο εξτρέμ από την Ονδούρα διανύει τη πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του και έχει εξελιχθεί σε πρωτεύουσα απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. 

Ο 23χρονος αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την Ντεπορτίβο Βίντα και ύστερα από ένα πρώτο εξάμηνο προσαρμογής στο δεύτερο κομμάτι της περσινής σεζόν, δείχνει φέτος για το τι είναι πραγματικά ικανός. 

Ποδοσφαιριστής που μπορεί να αγωνιστεί με άνεση σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, ξεκινάει τις προσπάθειες του από το αριστερό άκρο, όμως αρέσκεται να κινείται εσωτερικα και να εκτελεί με το δεξί του πόδι. Πολύ καλή επαφή με τη μπάλα, κύριος δημιουργός αλλά και εκτελεστής για τον φετινό Άρη. 

Στο πρωτάθλημα, ο Πάλμα έχει αγωνιστεί συνολικά σε 26 αγώνες (1524 λεπτά), τους 18 ως βασικός, έχει βρει δίχτυα 9 φορές, με πιο πρόσφατο το εντυπωσιακό απευθείας κόρνερ (!) απέναντι στον Ολυμπιακό, γκολ που έκανε τον διαδικτυακό γύρο του κόσμου. Επιπλέον, ο μεσοεπιθετικός από την Ονδούρα έχει δώσει και 3 ασίστ, ενώ μέτρησε επίσης 2 γκολ και 4 ασίστ σε παιχνίδια για το Conference League και το Κύπελλο Ελλάδος. 

Κανένας ποδοσφαιριστής της ομάδας της Θεσσαλονίκης δεν έχει δημιουργήσει περισσότερες από τις 33 ευκαιρίες του Λουίς Πάλμα στο πρωτάθλημα (2.2 / 90’), αριθμός που τον κατατάσσει στη κορυφαία δεκάδα του πρωταθλήματος. Πρόκειται για έναν παίκτη με επιθετικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να απειλήσει με πολλούς τρόπους και δε διστάζει να επιχειρεί από μακρινή απόσταση (4 γκολ εκτός περιοχής στο πρωτάθλημα). Ο Πάλμα βρίσκει σταθερά πάνω απο 3 τελικές ανά ενενηντάλεπτο, όντας 8ος στη σχετική λίστα ολόκληρης της Σούπερ Λιγκ. 

Το ενδιαφέρον από εξωτερικό και το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει ο Άρης 

Τα πεπραγμένα του Πάλμα δε περνούν απαρατήρητα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τον περασμένο Ιανουάριο η βελγική Άντερλεχτ κατέθεσε πρόταση τριών εκατομμυρίων για τον ποδοσφαιριστή η οποία απορρίφθηκε από τους «κίτρινους». Η ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση το ερχόμενο καλοκαίρι. Ενδιαφέρον υπάρχει και από Σκωτία μεριά, με την Ρειντζερς να βολιδοσκοπεί τον ποδοσφαιριστή και να παρακολουθεί «στενά» τη περίπτωση του, ενώ στο «κόλπο» φέρεται να βρίσκεται και η Λανς. 

Ο Άρης τον περασμένο Γενάρη πήρε μια απόφαση χαμηλού ρίσκου, αποκτώντας έναν ποδοσφαιριστή που ξεχώριζε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας του, σε καλή ηλικία, χωρίς να δαπανήσει πολλά χρήματα. Και να που του βγήκε και είναι εξαιρετικά πιθανό να τον πουλήσει σε πολλαπλάσια τιμή το ερχόμενο καλοκαίρι. 

Για τον οργανισμό, η περίπτωση Πάλμα θα πρέπει να αποτελεί το παράδειγμα και όχι την εξαίρεση. Ο Άρης συγκαταλέγεται στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ με τους λιγότερους club-trained players (παιδιά που ανήκαν στο σύλλογο για τουλάχιστον 3 έτη από τα 15 έως τα 21 τους χρονια), ενώ παρατάσσει τακτικά αρκετούς ποδοσφαιριστές ηλικίας 30 ετών και άνω στην ενδεκάδα του. Χαρακτηριστικο πως ένας εκ των νεαρών που πήραν λίγο χρόνο συμμετοχής, ο Χρήστος Χατζηϊωάννου, αναμένεται να αποχωρήσει και να κατηφορήσει προς Αθήνα για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι ποδοσφαιριστές του Αρη με μεταπωλητική αξία είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Για έναν σύλλογο χωρίς μεγάλη οικονομική ενίσχυση, που μπορεί να επωφεληθεί από τέτοιου είδους πωλήσεις, περιπτώσεις σαν και αυτή του άσου από την Ονδούρα αποτελούν οδηγό για το μέλλον. 

Ακόμα κι αν δεν έβγαινε ο Πάλμα, ο Άρης δε θα είχε ζημιωθεί σημαντικά. Το είδαμε στην περίπτωση του ετέρου συμπατριώτη του, Έντουιν Ροντρίγκες, που αποκτήθηκε ως δανεικός αλλά δεν «έπιασε» και επέστρεψε στην Ονδούρα. Οι «κίτρινοι» λοιπόν καλούνται να «μάθουν» και να διεκδικήσουν αντίστοιχες περιπτώσεις με του Πάλμα στο μέλλον, σε συνδυασμό με μια σχετική αναβάθμιση των ακαδημιών, που θα φέρει και παιδιά από τα «φυτώρια» στην πρώτη ομάδα. Σύγχρονο μοντέλο, εναρμονισμένο με τα πρότυπα της εποχής.