Λεβερκούζεν: Αγωνιστική «(επ)ανάσταση» δια χειρός Τσάμπι Αλόνσο

Λεβερκούζεν
Η Λεβερκούζεν είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Μπουντεσλίγκα, προκρίθηκε στους «4» του Europa League και ο Μηνάς Βέργης αφιερώνει μερικές αράδες στην «αμαξοστοιχία» του Τσάμπι Αλόνσο

Ξεκίνησε τη σεζόν με 8 ήττες στα πρώτα 12 παιχνίδια, πετυχαίνοντας μόλις 2 νίκες στο ίδιο διάστημα. Ο Τζεράρντο Σεοάνε, αυτός που την είχε οδηγήσει ξανά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ προ ολίγων μηνών αποτελούσε παρελθόν στα τέλη Σεπτέμβρη. Η χρονιά έμοιαζε χαμένη για τη Λεβερκούζεν. 

Οι ιθύνοντες του συλλόγου πήραν το ρίσκο να προσλάβουν στη θέση του απερχόμενου Ελβετού τεχνικού τον άπειρο προπονητικά Τσάμπι Αλόνσο. Μέχρι τότε, ο 41χρονος είχε κάτσει μονάχα στον πάγκο της δεύτερης ομάδας της Ρεάλ Σοσιεδάδ στην Segunda Division. 

Το εγχείρημα αποδεικνύεται ως τώρα απόλυτα πετυχημένο. Ο Αλόνσο ανέλαβε τη πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με την Λεβερκούζεν να βρίσκεται στην προτελευταία θέση της κατάταξης με μόλις 5 πόντους ύστερα από 8 αγώνες. Σήμερα, η ομάδα του βρίσκεται στην 6η θέση του πρωταθλήματος, είναι αήττητη για 12 συνεχόμενα παιχνίδια και έχει μπει για τα καλά στο «κόλπο» ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Επιπλέον, το εμφατικό διπλό με 4-1 στην έδρα της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ την έφερε στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά από τη σεζόν 2001/02, όταν και ηττήθηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Η αλλαγή συστήματος και η «καυτή» δεξιά πλευρά

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Τσάμπι Αλόνσο με το που ανέλαβε ήταν να προχωρήσει σε αλλαγή σχηματισμού. Ο Βάσκος άφησε το 4-2-3-1 του Σεοάνε και καθιέρωσε ένα 3-4-3 με διάφορες παραλλαγές, σχήμα που φαίνεται να ταιριάζει πολύ περισσότερο στα αγωνιστικά προφίλ των ποδοσφαιριστών του. 

Αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από την νέα διάταξη ήταν οι Τζέρεμι Φρίμπονγκ και Μούσα Ντιαμπί, δύο παιδιά σε νεαρή ηλικία, με εκπληκτικά προσόντα και πολύ υψηλό αγωνιστικό ταβάνι. Αμφότεροι διανύουν μια αρκετά παραγωγική χρονιά, ειδικά ο 22χρονος Ολλανδός. 

Ο Φρίμπονγκ είναι η επιτομή του σύγχρονου δεξιού fullback. Ανεβοκατεβαίνει τη πτέρυγα, επιτίθεται στον κενό χώρο, προτιμάει περισσότερο τα underlaps μπαίνοντας κάθετα στην αντίπαλη περιοχή και συνεργάζεται άψογα με τον Ντιαμπί, λειτουργώντας τόσο ως αποδέκτης όσο και ως πασέρ. 

Ο νεαρός Ολλανδός μπακ σκόραρε και στο πρόσφατο παιχνίδι με την Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ  έφτασε τα 9 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έχει μοιράσει και ισάριθμες ασίστ. Καθόλου εντύπωση δε προξενεί το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ψάχνει ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας. 

Σπουδαίος και ο Μούσα Ντιαμπί, κοντεύει να πιάσει τα περσινά του νούμερα και δε παύει να αποτελεί απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα. Ταχύτατος, «τρυπώνει» στους κενούς χώρους και διαθέτει εξαιρετικό footwork προκειμένου να μην απωλέσει τη κατοχή σε μικρούς χώρους. 

Η τακτική ευελιξία του Αλόνσο και ο game changer Βίρτζ 

Αυτό που αναμφίβολα εντυπωσιάζει, είναι η προσαρμοστικότητα του Τσάμπι Αλονσο και το versatility που παρουσιάζει τόσο στο διάβασμα του αντιπάλου όσο και στο in-game coaching. Έχουμε δει τη Λεβερκούζεν να ξεκινάει είτε καθαρο 3-4-3 είτε με τους δύο εκ των τριών επιθετικών να ξεκινάνε πιο χαμηλά και εσωτερικα, υποστηρίζοντας το φορ. 

Κάτι τέτοιο συνήθως παρατηρείται όταν στη κορυφή ξεκινάει ένα πιο βαρύ κορμι, όπως ο Πάτρικ Σικ ή ο Σερντάρ Αζμούν. Ο Τσέχος απουσιάζει τον τελευταίο ενάμιση μήνα με πρόβλημα τραυματισμού και έτσι ο Αλονσο επιλέγει στα πρόσφατα παιχνίδια έναν πιο ελαφρύ μεσοεπιθετικό σε ρόλο False 9 για τη κορυφή της επίθεσης, ο οποιος χαμηλώνει και δίνει βοήθειες στους πίσω του. 

Εντυπωσιακή η πολύ γρήγορη μετάβαση της Λεβερκούζεν και η διαφοροποίηση διάταξης σε φάση άμυνας. Είδαμε ακόμα και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, όπως το νικηφόρο εκτός έδρας με τη Μονακό, το 3-4-3 σε φάση ανάπτυξης να μετατρέπεται σε ένα 5-3-2 όταν υπάρχει απώλεια κατοχής. Οι δύο μπακ έρχονται στην ευθεία με τους στόπερ διαμορφώνοντας πεντάδα στην άμυνα και ο ένας εκ των τριών της επίθεσης γίνεται τρίτο χαφ για να «κουκουλώσει» πιθανή υπεραριθμία του αντιπάλου κέντρου. 

Λεβερκούζεν

Ο άνθρωπος που «έλυσε» τα χέρια του προπονητή του και συνέβαλε τα μέγιστα στη κατακόρυφη άνοδο της απόδοσης της Λεβερκούζεν ακούει στο όνομα Φλόριαν Βίρτζ. Ο νεαρός Γερμανός επανήλθε μετά τη χειμερινή διακοπή ύστερα από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που υπέστη τη περασμένη σεζόν και παίζει σαν να μην έλλειψε ποτέ. Αυτός είναι που έχει επωμιστεί το ρόλο του «ψεύτοεννιαριου», με τους Αμίν Αντλί και Ντιαμπί να τον υποστηρίζουν. 

Απαράμιλλη τεχνική, vision, link-up παιχνίδι με «σπασίματα» δεξιά και αριστερά. Και πάνω απ όλα κάθετη δημιουργία. Ο Βίρτζ έχει την εκπληκτική ικανότητα να είναι ταυτόχρονα high volume dribbler (3.8 επιτυχημένες / 90’)  και creator (4.1 key passes /90’) ταυτόχρονα. Στα 18 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος έχει προλάβει να πετύχει 4 γκολ και να δώσει 8 ασίστ. Εντυπωσιακό το come back του 20χρονου, ερίζουν οι «μνηστήρες» ενόψει καλοκαιριού. 

Χάρμα οφθαλμών. Μια από τις πιο entertaining ομάδες της Ευρώπης. Αυτή είναι η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο, με τον Ισπανό να αφήνει τα διαπιστευτήρια του και να ετοιμάζεται για σούπερ ζευγάρι ημιτελικών με τον..δάσκαλο Ζοσέ Μουρίνιο. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε σε ποδοσφαιρική οικογένεια, «μαθήτευσε» ως παίκτης δίπλα σε σπουδαίους προπονητές και πήρε τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να εξελιχθεί και ο ίδιος σε έναν τέτοιο.