Η Γεωργία Χαλατσογιάννη αποκλειστικά στο BallHouse: «Τιμή μου που φοράω την φανέλα του ΠΑΟΚ - Πιστεύω στο ταλέντο που υπάρχει στις Ελληνίδες παίκτριες»

Χαλατσογιάννη
Η Γεωργία Χαλατσογιάννη πάτησε το χορτάρι της Τούμπας για πρώτη φορά ως παίκτρια και πανηγύρισε το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας της. Η νεαρή παίκτρια του ΠΑΟΚ μιλάει στο BallHouse για το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, την εθνική ομάδα, τον συνδυασμό άθλησης και μαθημάτων αλλά και για το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών στη χώρα μας.

Πιο μικρή παρακολουθούσε από την κερκίδα. Πλέον, είναι η ίδια στον αγωνιστικό χώρο και ξεχωρίζει φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα. Η Γεωργία Χαλατσογιάννη, μια από τις πολλές νεαρές παίκτριες που διαθέτει στις τάξεις της ο «ισόβιος πρωταθλητής» ΠΑΟΚ, είχε κομβική παρουσία και συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου τα κορίτσια του Λευτέρη Κανάτα να κατακτήσουν ακόμη ένα πρωτάθλημα. 

Η κεντρική χαφ του «Δικεφάλου» τόνισε πως η ομοιογένεια έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία. «Ήταν μια χρονιά στην οποία η ομάδα αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες. Με την δουλειά του προπονητικού τιμ και των παικτριών και τη διάθεση που είχαμε όλη τη χρονιά καταφέραμε αυτές τις δυσκολίες να τις ξεπεράσουμε ώστε να έρθει το αποτέλεσμα στο τέλος, που ήταν η κατάκτηση του τίτλου. εμείς καταφέρναμε όταν βρισκόμασταν στη προπόνηση να βοηθάμε η μια την άλλη, να τα ξεχνάμε όλα αυτά και να δουλεύουμε για να διατηρήσουμε την ομάδα στη κορυφή».

Ο ΠΑΟΚ, σε μια όμορφη πρωτοβουλία, πραγματοποίησε φιέστα τίτλου την τελευταία αγωνιστική στο γήπεδο της Τούμπας απέναντι στον ΟΦΗ και περισσότεροι από 4 χιλιάδες φίλοι της ομάδας παρευρέθηκαν ώστε να στηρίξουν τα κορίτσια. Το συναίσθημα; Μοναδικό, σύμφωνα με την Χαλατσογιάννη. «Ήταν τεράστια τιμή που έπαιξα στη Τούμπα γιατί από μικρή ήμουν οπαδός του ΠΑΟΚ και βρισκόμουν σε αρκετά ματς στη κερκίδα. Το περιμέναμε πως και πως, ακόμα και οι μεγαλύτερες παίκτριες, γιατί οι περισσότερες δεν είχαν ξαναπαίξει ποτέ στην Τούμπα, εκτός από 5-6 κορίτσια που είναι χρόνια στην ομάδα».

Η 18χρονη χαφ του ΠΑΟΚ πανηγύρισε το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας της. Κάνοντας μια συντομη αναδρομή, μας εκμυστηρεύτηκε το πώς ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο. «Σε πιο μικρή ηλικία πέρασα από αρκετά αθλήματα, έκανα τένις, ενόργανη. Πήγαινα στο γήπεδο για να δω τον αδερφό μου να παίζει ποδόσφαιρο και σιγά σιγά άρχισε να μου αρέσει κι εμένα. Ήδη στο σχολείο έπαιζα με τους συμμαθητές μου και ήθελα να ξεκινήσω σε κάποια ομάδα αγοριών, όπως και έγινε». 

Το πείσμα σε συνδυασμό με τη θέληση για να παίξει το αγαπημένο της σπορ γίνεται εμφανές από τα λεγόμενα της ίδιας. «Οι γονείς μου στην αρχή ήταν αντίθετοι σε αυτό, δε με άφηναν να ξεκινήσω συστηματικά αυτό το άθλημα, οπότε στην αρχή πήγαινα μια φορά την εβδομάδα για να μου κάνουν κατά κάποιο τρόπο…τη χάρη. Σιγά σιγά έβλεπα ότι μου αρέσει πάρα πολύ και έφτασε κάποια στιγμή η ηλικία που δε μπορούσα να παίζω με ομάδα αγοριών, οπότε πήγα σε μια γυναικεία ομάδα, ακαδημία του ΠΑΟΚ, η οποία μετέπειτα μετονομάστηκε σε Λέοντες».

Η Χαλατσογιάννη μεταγράφηκε στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2021 και έγινε άμεσα βασικό μέλος του συνόλου. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ήταν κάτι που η ίδια περίμενε να συμβεί;

«Να πω την αλήθεια όχι. Όταν ήμουν στους Λέοντες πήγαινα και παρακολουθούσα πολλές φορές στη Νέα Μεσημβρία την γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ σε αρκετούς αγώνες του πρωταθλήματος, δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσα να παίξω, πόσο μάλλον και ως βασική». 

Εκτός του «Δικεφάλου», η Χαλατσογιάννη αποτελεί μια από τις παίκτριες που διακρίνονται και στην εθνική νεανίδων, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, αγωνίζεται παρέα με τις συμπαίκτριες της στον ΠΑΟΚ, Βάσια Γιαννακά και Μαρία Γκούνη. 

Το σύνολο του Γιώργου Παπακώστα πραγματοποίησε άξια αναφοράς πορεία στα προκριματικά του EURO, απέσπασε μερικά σπουδαία αποτελέσματα και, παρότι δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση, παρέμεινε στην League A. «Ήμασταν μια καινούρια ομάδα, που βρεθήκαμε πρώτη φορά όλες μαζί τον Σεπτέμβριο, οι κοπέλες του 2004 και του 2005 ξεκινήσαμε με κάποιες προπονήσεις, αποκτήσαμε δέσιμο μεταξύ μας, είχαμε πολύ καλό σύνολο.

 Τα αποτελέσματα στη Πάτρα, ειδικά στο παιχνίδι με την Ολλανδία, πιστεύω μας ανέδειξαν πάρα πολύ, γιατί καταφέραμε κάτι που τα παλαιότερα χρόνια θεωρούνταν ακατόρθωτο απέναντι σε μεγάλες χώρες όπως η Ολλανδία, εκεί όπου το ποδόσφαιρο γυναικών είναι πολύ προηγμένο.

Στην Ιταλία, τον Απρίλιο, είχαμε αρκετές απώλειες λόγω τραυματισμών, κάτι που μας επηρέασε όλες, όμως παρόλα αυτά πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να παραμείνουμε στη League A. Και εκεί ήταν δύσκολες οι ομάδες. Στην Ιταλία και την Αυστρία το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, είναι πιο ανεπτυγμένο σε σχέση με εδώ, την Ελλάδα».

Το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα προμηνύεται ευοίωνο, βλέποντας τα πράγματα από καθαρά αγωνιστική σκοπιά. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει με τα λεγόμενα της και η Γεωργία Χαλατσογιάννη. «Μπορώ να αναφερθώ στα εθνικά κλιμάκια, που υπάρχει τρομερό ταλέντο, ακόμα και σε πιο μικρή ηλικία από εμένα». 

Ένα από τα θετικά του εγχώριου πρωταθλήματος είναι το γεγονός πως αρκετές νεαρές κοπέλες παίρνουν σημαντικό χρόνο συμμετοχής και μπορούν να αναδείξουν τις ικανότητες τους μέσα από τους αγώνες. «Πιστεύω ότι, εκτός από προπονήσεις, θα πρέπει να παίρνουν και χρόνο συμμετοχής σε αγώνες, γιατί αυτοί κατά τη γνώμη μου σε βελτιώνουν και μπορούν να σε κάνουν καλύτερο, σε συνδυασμό φυσικά με την προπόνηση». 

Σε ευρύτερο πλαίσιο, το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίπεδο άλλων χωρών. Πρωτοβουλίες σαν και αυτή που πήρε ο ΠΑΟΚ, να αγωνιστεί δηλαδή η ομάδα γυναικών στην Τούμπα, μόνο καλό κάνουν. «Έχουν γίνει αρκετά βήματα σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Τούμπα υπήρχε αρκετός κόσμος, κάτι που το ζούσαμε πρώτη φορά, ακόμα και οι μεγαλύτερες ηλικιακά αθλήτριες που βρίσκονται χρόνια στο ποδόσφαιρο γυναικών. 

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δοθούν βάσεις στις υποδομές, στη δημιουργία καλύτερων εγκαταστάσεων, γενικότερα να λειτουργούμε σε πιο επαγγελματικό επίπεδο». 

Η εξέλιξη που έχει το ποδόσφαιρο γυναικών στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Βλέπουμε ομάδες να σπάνε το ένα ρεκόρ εισιτηρίων πίσω από το άλλο, την προβολή και την τηλεθέαση των αγώνων να «χτυπάνε» πολύ υψηλά νούμερα, ενώ και αρκετές αθλήτριες βιοπορίζονται από αυτό. Η «άσος» του ΠΑΟΚ παρουσιάζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. «Πιστεύω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Απλά στην Ελλάδα αναπτυσσόμαστε λίγο πιο αργά σε σχέση με άλλες χώρες. Από προσωπική εμπειρία βέβαια, φέτος είδα βήματα προόδου σε σχέση με τον πρώτο χρόνο μου στην ομάδα. Το ίδιο και στους άλλες συλλόγους». 

Από το 2006 έως και σήμερα, ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα με εξαίρεση αυτό της σεζόν 2013/14. Παρόλα αυτά, δεν έχει καταφέρει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και πραγματοποιεί πραγματικά αξιόλογες εμφανίσεις στα προκριματικά. Η Χαλατσογιάννη τονίζει: «Είναι δύσκολο με τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΟΥΕΦΑ, γιατί αντιμετωπίζουμε ομάδες και παίκτριες που δουλεύουν σε άκρως επαγγελματικό περιβάλλον. Όμως, εγώ πιστεύω στο ταλέντο που υπάρχει στις Ελληνίδες παίκτριες και στην προσωπικότητα τους. Αν όχι φέτος, τουλάχιστον μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει γίνει αυτό το βήμα».

Σχολείο και αθλητισμός πάνε μαζί; Η Γεωργία μπορεί και συνδυάζει αμφότερα, με το ποδόσφαιρο να την βοηθάει να ξεφύγει από την πίεση των μαθημάτων. Καταλυτική σε αυτό είναι και η συνεισφορά του συλλόγου. «Φέτος είναι μια πολύ απαιτητική χρονιά, γιατί δίνω και πανελλήνιες, η ομάδα με βοηθάει σε αυτό, όποτε μπορεί να έχω κάποια δυσκολία θα είναι εκεί για να με βοηθήσει. Με τις προπονήσεις διευκολύνομαι γιατί με βοηθάνε να εκτονωθώ και είμαι πιο αποδοτική στο διάβασμα μου ή όταν επιστρέφω σπίτι και έχω κάποιο ιδιαίτερο μάθημα. Βέβαια, είναι αρκετά πιεστικό το πρόγραμμα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος εκτός από προπονήσεις και μαθήματα». 

Οι επιτυχίες δε σταματούν για τη νεαρή αθλήτρια. Το σχολείο της, το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, κατέκτησε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών και πήρε την πρόκριση για το παγκόσμιο, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου στο Μαρόκο. Η Χαλατσογιάννη αναδεικνύει την σημαντικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. 

«Είναι σημαντικό που γίνονται και γυναικεία σχολικά πρωταθλήματα. Για παράδειγμα, ένα κορίτσι μπορεί να δείξει ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό και ύστερα να ξεκινήσει συστηματικά να αγωνίζεται σε κάποια ομάδα. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να είχε αυτή την ευκαιρία. Το Αριστοτέλειο έχει αρκετά παιδιά από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια». 

Η Χαλατσογιάννη σημείωσε 7 γκολ τη φετινή αγωνιστική περίοδο, φορώντας το νούμερο 22 στη πλάτη. Ο λόγος; «Το 22 το διάλεξα γιατί είναι ο αγαπημένος αριθμός της μητέρας μου. Όταν πήγα στον ΠΑΟΚ μου είπαν πως μέσα στα διαθέσιμα νούμερα ήταν και το 22, οπότε το επέλεξα».

Μια από τις ελλείψεις του εγχώριου πρωταθλήματος, είναι και η απουσία τηλεοπτικής κάλυψης. Ο μόνος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς ένα παιχνίδι της πρώτης κατηγορίας, είναι μέσω κάποιου καναλιού ομάδας στο YouTube.  Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά, η παρακολούθηση αγώνων είναι πολύ πιο εύκολη, ενώ εντός Αγγλίας τα παιχνίδια καλύπτονται από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το SkySports και το BBC. 

Αμείωτο το ενδιαφέρον της Χαλατσογιάννη για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τόσο γυναικών όσο και ανδρών. «Φέτος δυσκολεύομαι λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά όταν μου δίνεται η ευκαιρία παρακολουθώ, ειδικά Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο και από εκεί θα πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα για το πως κινείται μια παίκτρια μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Προσωπικά, μου αρέσει πολύ η Σαμ Κερ της Τσέλσι και η Λίεκε Μάρτενς της Παρί Σεν Ζερμέν. Και αντρικό ποδόσφαιρο παρακολουθώ, ειδικά Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη ταχύτητα και τη δύναμη, αλλά εγώ προσωπικά απολαμβάνω και τα δύο». 

Η ίδια, έκλεισε τη συνέντευξη με μια ευχή. «Εννοείται θα ήθελα να παίξω στο εξωτερικό, όνειρο να αγωνιστώ σε κάποια αγγλική ομάδα. Είναι καθαρά επαγγελματικό, σε όλα τα επίπεδα».