Ποδόσφαιρο Γυναικών: Ποιες ομάδες κατέκτησαν τα εγχώρια τρόπαια στα κορυφαία πρωταθλήματα

Ολοκληρώθηκε, σε συλλογικό επίπεδο, η αγωνιστική περίοδος στο ποδόσφαιρο γυναικών και το BH κάνει την απαραίτητη «σούμα». Ποιες ομάδες κατέκτησαν τους εγχώριους τίτλους ανά την Ευρώπη και ποιες θα αγωνιστούν στο επόμενο Champions League;

Μια πολύ έντονη και γεμάτη συγκινήσεις σεζόν ολοκληρώθηκε στο ποδόσφαιρο γυναικών, με την Μπαρτσελόνα να κατακτάει το τρόπαιο του Champions League απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, σε έναν τελικό που θα μνημονεύεται για καιρό. Τι συνέβη όμως στα μεγάλα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη; Ποιες ομάδες κατέκτησαν τους εγχώριους τίτλους και ποιες θα αγωνιστούν για την είσοδο τους στο επόμενο Champions League;

Αγγλία

Πρωταθλήτρια: Τσέλσι (6 φορές)

Κυπελλούχος: Τσέλσι (5 φορές)

Πρώτη σκόρερ: Ρέιτσελ Ντέιλι (Άστον Βίλα, 22 γκολ)

ποδόσφαιρο γυναικών

Η WSL είναι πιθανότατα το πρωτάθλημα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρότι η Αγγλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση του coefficient της UEFA, πίσω από Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία. Βέβαια, η πρωταθλήτρια Τσέλσι, θα μπει απευθείας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, επειδή κατέκτησε το τρόπαιο η Μπαρτσελόνα.

Μπορεί τα κορίτσια της Έμμα Χέιζ να αποκλείστηκαν στα ημιτελικά του Champions League την Μπαρτσελόνα, όμως τα πήγαν περίφημα εντός συνόρων, κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Τσέλσι έδωσε σκληρή μάχη με την εξαιρετική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έκανε overachieve και παραλίγο να στερήσει από τις «μπλε» αμφότερα τα τρόπαια. Καθοριστικές οι Σαμ Κερ (12 γκολ) και Γκούρο Ράιτεν (9 γκολ, 11 ασίστ) που βγήκαν μπροστά στα κρίσιμα.

Λιγότερο ανταγωνιστική εμφανίστηκε η Άρσεναλ, κάτι που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στους σοβαρούς τραυματισμούς των καλύτερων της παικτριών. Επιδημία ρήξεων χιαστού για ομάδα του Γίονας Έιντβαλ, η οποία έχασε κατά σειρά  τις Μπεθ Μίντ, Βίβιαν Μίντεμα, Λέα Γουίλιαμσον και Λόρα Βίενροϊτερ. Παρ’όλα αυτά η Άρσεναλ τερμάτισε τρίτη και θα παίξει και αυτή στα προκριματικά του Champions League.

Ισπανία

Πρωταθλήτρια: Μπαρτσελόνα (8 φορές)

Κυπελλούχος: Ατλέτικο Μαδρίτης (2)

Πρώτη σκόρερ: Άλμπα Ρεδόνδο (Λεβάντε, 28 γκολ)

Οι “Blaugranas” κάθε χρόνο παρουσιάζονται και καλύτερες. Ο Τζιράλδεζ εξέλιξε ακόμη περισσότερο τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του, παρότι η Μπαρτσελόνα έχασε τις Τζένι Ερμόσο και Λίκε Μάρτενς με μεταγραφή αλλά και την Αλέξια Πουτέγιας με τραυματισμό το περασμένο καλοκαίρι και κατάφερε να πάρει δύο τρόπαια, αφού κατέκτησε και το Champions League το περασμένο Σάββατο.

Step-up από την Αϊτάνα Μπονματί, που πήρε τα «ηνία» στη μεσαία γραμμή και έκανε πράγματα και θάματα, τελειώνοντας τη σεζόν με 14 γκολ και 17 ασίστ σε πρωτάθλημα και Champions League. Μάλιστα, η 25χρονη χαφ, ο «εγκέφαλος» του κέντρου της Μπάρτσα, αναδείχτηκε και ως η κορυφαία παίκτρια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πρώτη με περίπατο στην Ισπανία η ομάδα του Τζιράλδεζ, κέρδισε τα πρώτα 27 από τα συνολικά 30 παιχνίδια της σεζόν και απώλεσε μόλις 5 βαθμούς όταν είχε πλέον κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα, ενώ σημείωσε και 118 γκολ. Σε τρομερή κατάσταση η Νιγηριανή σέντερ φορ, Ασισάτ Οσοάλα, που σκόραρε 21 γκολ και αναδείχτηκε τρίτη σκόρερ στη λίγκα.

Το Copa de la Reina βέβαια κατέληξε σε άλλα χέρια. Κι αυτό γιατί η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε εκτός των τεσσάρων γραμμών, λόγω αντικανονικής συμμετοχής της Τζέισε. Έτσι, στον τελικό βρέθηκαν Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης, με τις “rojiblancas” να κατακτούν το τρόπαιο στα πέναλτι, σε έναν επικό τελικό που στιγματίστηκε από το φοβερό buzzer beater απευθείας φάουλ της Εστεφάνια Μπανίνι, που έστειλε το ματς στην παράταση (2-2).

Γαλλία

Πρωταθλήτρια: Λυόν (16)

Κυπελλούχος: Λυόν (10)

Πρώτη σκόρερ: Καντιντιατού Ντιανί (ΠΣΖ, 17 γκολ)

ποδόσφαιρο γυναικών
Μπορεί φέτος η Λυόν να μην κατάφερε να φτάσει μακριά στο Champions League, καθώς αποκλείστηκε σε έναν δραματικό προημιτελικό στα πέναλτι από την Τσέλσι, όμως η διαχρονικά κορυφαία ομάδα στο ποδόσφαιρο γυναικών έκανε αυτό που έπρεπε στα εγχώρια, κατακτώντας το νταμπλ.

Στην Division 1, μια λίγκα 12 ομάδων, η Λυόν κατάφερε να επικρατήσει στα 20 από τα 22 παιχνίδια που έδωσε, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της προτελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην άμεση διεκδικήτρια Παρί Σεν Ζερμέν, κατακτώντας μαθηματικά για 16η φορά το πρωτάθλημα μέσα στο Παρίσι.

Το εντυπωσιακό με την Olympique είναι πως, παρότι πέτυχε 69 γκολ συνολικά, δεν είχε καμία παίκτρια με διψήφιο αριθμό τερμάτων στη λίγκα. Πρώτη σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε η Δανή Σίγκνε Μπρούν με 8, την ώρα που την πρωτοπορία στη συνολική λίστα κατέλαβε η Καντιντιατού Ντιανί της Παρί, η οποία σημείωσε 17.

Ούτε το κύπελλο κατάφερε να πάρει η ομάδα της πρωτεύουσας, που ηττήθηκε με 2-1 στον τελικό από την Λυόν χάρη σε brace της σπουδαίας Έιντα Χέγκερμπεργκ. Η Νορβηγίδα κάτοχος της πρώτης Χρυσής Μπάλας μπορεί να αγωνίστηκε σε μονοψήφιο αριθμό αγώνων στο πρωτάθλημα, όμως έδειξε την κλάση στον τελικό, χαρίζοντας το κύπελλο στην Λυόν.

Γερμανία

Πρωταθλήτρια: Μπάγερν Μονάχου (5)

Κυπελλούχος: Βόλφσμπουργκ (10)

Πρώτη σκόρερ: Αλεξάντρα Ποπ (Βόλφσμπουργκ, 16 γκολ)

Την τελευταία αγωνιστική κρίθηκε το πρωτάθλημα στη Frauen Bundesliga, με τις Μπάγερν και Βόλφσμπουργκ να διεκδικούν τη «σαλατιέρα». Η βαυαρική ομάδα ήταν αυτή που κατέκτησε εντέλει το τρόπαιο, με δύο βαθμούς διαφορά, αφού επικράτησε με το εντυπωσιακό 11-1 της Τουρμπίνε Πότσνταμ. Μάλιστα, ο ιστορικός σύλλογος που μετρά 6 πρωταθλήματα και 2 Champions League, υποβιβάστηκε και μαθηματικά στην δεύτερη κατηγορία.

Η Μπάγερν έκανε ένα εκπληκτικό ντεμαράζ μέσα στη χρονιά, με 15 συνεχόμενες νίκες από τα τέλη Οκτώβρη έως και τον Μάιο, ενώ εκμεταλλεύτηκε και μια συντριβή της Βόλφσμπουργκ με 4-0 από την τρίτη του πίνακα Άιντραχτ. Οι «Λύκαινες» έφτασαν κοντά στο τρεμπλ, όμως έχασαν το πρωτάθλημα και το Champions League στις λεπτομέρειες και έμειναν μόνο με το κύπελλο για…παρηγοριά.

Στον τελικό η Βόλφσμπουργκ επικράτησε με το εμφατικό 4-1 της Φράιμπουργκ και απέδειξε πως το DFB Pokal είναι η αγαπημένη της διοργάνωση, αφού πανηγύρισε για 10η φορά την κατάκτηση του τροπαίου. Σκόρερ στον αγώνα μεταξύ άλλων η Αλεξάντρα Πόπ, με την έμπειρη Γερμανίδα να αναδεικνύεται και πρώτη σκορερ στο πρωτάθλημα με 16 γκολ.

Τη διαφορά βέβαια έκανε η άμυνα από «γρανίτη» της Μπάγερν, η οποία κατάφερε κάτι εντυπωσιακό, να δεχτεί μόλις 8 γκολ σε 22 αναμετρήσεις. Κορυφαία σκόρερ των Βαυαρών η Λέα Σούλερ με 14. Πρωταθλήτρια ξανά μετά το 2021 η ομάδα του Μονάχου, όταν και είχε «σπάσει» ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων τίτλων της Βόλφσμπουργκ.

Ιταλία

Πρωταθλήτρια: Ρόμα (1)

Κυπελλούχος: Γιουβέντους (3)

Πρώτη σκόρερ: Τάμπιτα Τσαουίνγκα (Ίντερ, 23 γκολ)

ομάδες

Η «Γηραιά Κυρία» μπορεί να έχασε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά από το 2017, όμως ήταν αυτή που επικράτησε της Ρόμα στον τελικό του κυπέλλου, ο οποίος διεξήχθη την περασμένη Κυριακή. «Χρυσή» σκόρερ η συνήθης ύποπτη, Μπάρμπαρα Μπονανσέα, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Είχε δείξει τις διαθέσεις της και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος η Γιούβε, όταν και συνέτριψε με 5-2 τη Ρόμα.

Κορυφαία σκόρερ στο πρωτάθλημα η Τάμπιτα Τσαουίνγκα της Ίντερ, με την εξαιρετική φορ από το Μαλάουι να βάζει 23 γκολ και να κάνει τη διαφορά. Παρόλα αυτά, η Ίντερ δεν θα παίξει στην Ευρώπη, καθώς τερμάτισε 5η. Οι μοναδικές ομάδες που βγαίνουν στο Champions League είναι οι δύο πρώτες.

Ποιες θα παίξουν στο Champions League

Από τις παραπάνω ομάδες, εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους έχουν μόνο η Μπαρτσελόνα ως κάτοχος, η Τσέλσι, η Μπάγερν Μονάχου και η Λυόν. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας Ρόμα, καθώς και οι Βόλφσμπουργκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Ρεάλ Μαδρίτης θα χρειαστεί να περάσουν έναν γύρο. Οι τέσσερις τρίτες των προαναφερθέντων πρωταθλημάτων και η δεύτερη Γιουβέντους θα μπουν στη μάχη από τον Round1, απ’όπου θα ξεκινήσει τις προσπάθειες του και ο ΠΑΟΚ.

Έναν γύρο θα πρέπει να περάσουν και οι δύο πρώτες των πρωταθλημάτων της Σουηδίας (Ρόζενγκαρντ, Χάκεν) και της Τσεχίας (Σλάβια Πράγας, Σπάρτα Πράγας), καθώς τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα βρίσκονται πιο ψηλά στη βαθμολογία της UEFA από το ιταλικό.